DeCo-Arté

Nachtegaalstraat 3

9870 Zulte

Beschermende en esthetische functie

Bij conserverend inlijsten is het belangrijk dat het kunstwerk het glas niet raakt nadat het wordt ingelijst. Daarom wordt het werk samen met een passe-partout in de lijst gestoken. Dit is een blad uit zuurvrij karton of linnen waar de opening schuin wordt uitgesneden. Het werk wordt achter de passe-partout geplaatst. Het zorgt ervoor dat eventuele vochtdruppels niet op het papier terechtkomen, maar wel worden afgevoerd naar de passe-partout.

Een passe-partout heeft ook nog een tweede functie: door de quasi eindeloze mogelijkheden geeft het gebruik van een passe-partout meerwaarde aan het ingelijste werk. De kleuren komen beter uit en het schept meer diepte en ruimte. De keuze voor een kartonnen of een linnen passe-partout en de breedte ervan, het gebruik van een biseau en de diepte ervan, de toevoeging van een linnen biesje en de kleur ervan, … Al deze factoren tillen het ingelijste werk naar een hoger niveau. Bovendien kunnen passe-partouts zowel gebruikt worden bij lijsten als bij bakkaders.

Eindeloze variaties

DeCo-Arté heeft jaren ervaring met het gebruik van passe-partouts. We spelen ermee tot we een resultaat bekomen dat perfect aansluit bij het ingelijste werk, de lijst, het interieur en de smaak van de klant. Passe-partouts bestaan dan ook in honderden versies, afhankelijk van de keuzes die bij de inlijsting worden gemaakt.

In onze showroom helpen we de klant, op basis van het in te lijsten kunstwerk, met onderstaande vragen:

  • Materie van de passe-partout? Zuurvrij karton of linnen?
  • Breedte van de boord van de passe-partout?
  • Kleur van de passe-partout? Hoe afstemmen met de kleur(en) van het werk?
  • Afwerking van de passe-partout met een lavis (gewassen passe-partout)?
  • Enkele of dubbele passe-partout om extra diepte te creëren?
  • Met of zonder Franse biseau (de schuine gesneden kant van de passe-partout)?
  • Diepte van de biseau?
  • Afwerking van de biseau? Slagmetaal, in kleur geschilderd, bladgoud of gekleurde linnen en/of gouden biesjes?
  • Vorm van de passe-partout? Rechthoek, rond of ovaal?
  • Aantal openingen in de passe-partout?

Professionele afwerking

Eens de keuze van de lijst, het glas en de passe-partout gemaakt, wordt het werk volledig stofvrij afgekleefd voor het in de lijst gaat. Zo garanderen we een optimale conservatie van het werk. In het andere geval hebben kleine insecten aan de minste opening genoeg om de lijst binnen te dringen en sporen achter te laten op het ingelijste werk.